Kiespijn door een gaatje in uw kies?
Een gaatje in uw tand of kies ontstaat door tandplak die op de tanden achterblijft. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Maar ook hoe vaak u eet. Voeding en gewoontes zijn belangrijk bij het voorkomen van gaatjes in uw tanden. In de mond wordt voeding namelijk omgezet in zuren. En als u te snel na elkaar voeding en drank nuttigt, krijgen tanden te vaak na elkaar een “zuuraanval”. Voldoende poetsen is niet voor niets van belang, want anders geeft u de zuren de kans om lang op de tanden te blijven zitten. Die tasten dan uiteindelijk het glazuur aan.
Gelukkig is het glazuur het hardste materiaal op tand of kies. In het begin hebt u dan ook misschien niet zo veel last of merkt u niets van het beginnend gaatje. Het duurt relatief lang voor de plaque bacteriën door het glazuur van uw tanden heen komen. Maar als het eenmaal door het glazuur komt, breiden de bacteriën zich snel uit in de dentine. Het gaatje wordt dan snel groter. En als het dicht bij de zenuw komt, dan beginnen de klachten van gevoeligheid of kiespijn. Het gaatje zal dan gevuld moeten worden. Als er diep weefsel of een wortel ontstoken is, is er vaak een wortelkanaalbehandeling nodig.
Een ander woord voor ‘een gaatje in je kies’ is ook wel cariës. Bij de Haagse Tandarts in Den Haag kunnen we u hier natuurlijk meer over vertellen. Neemt u gerust contact met ons op.
Gaatje in uw kies voorkomen?
Gaatjes kunt u voorkomen door twee keer per dag uw tanden te poetsen met een fluoride houdende tandpasta. Daarnaast reinigt u ruimtes tussen de tanden met een stoker of een rager. Heeft u hier hulp bij nodig, ga dan eens langs bij de mondhygiënisten en preventie-assistentes van de Haagse Tandarts in Den Haag. Zij helpen uw gebit te reinigen (achtergebleven tandplak), maar geven ook poetsinstructies en voedingsadvies om een gaatje in uw kies te voorkomen. Preventies is daarbij het toverwoord. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Ook helpt het als u regelmatig op controle komt bij De Haagse Tandarts in Den Haag, op die manier kunnen gaatjes vroegtijdig door uw tandarts herkend worden. Voor het blote oog is het soms lastig zichtbaar of er een (beginnend) gaatje zit. De tandarts maakt dan een röntgenfoto die wel uitkomst kan bieden.
Gaatje vullen?
Als het dan toch zover is dat u een gaatje heeft, zal de tandarts het gaatje (op)vullen. De tandarts kan hiervoor verschillende vulmaterialen gebruiken, zoals amalgaan, composiet en porselein.
Een goede verdoving bij uw tandarts in Den Haag
In deze tijd hoeft niemand onnodig pijn te lijden. Daarom hebben wij verschillende verdovingstechnieken in huis – en heel veel ervaring. In overleg kiezen we met u de verdoving die ervoor zorgt dat de behandeling voor u zo comfortabel mogelijk is.
Als u een verdoving krijgt, kunnen we beginnen met een verdovingszalfje. Dit zalfje zorgt ervoor dat u het prikje van de verdoving niet of nauwelijks voelt. We wachten dan altijd met de behandeling totdat u echt niets meer voelt en goed verdoofd bent. Dat controleren we met een koud watje tegen uw tand. Pas als u ons vertelt dat u de kou niet meer kunt voelen, gaan wij verder.
Daarnaast weet U zelf het beste hoe u een tandartsbehandeling het meest comfortabel ervaart. Daarom: vertel ons wat u wilt. Als het enigszins mogelijk is, dan mag het.
Een gaatje in uw kies vullen, hoe gaat dat?
Als uw verdoving goed is ingewerkt, slijpt de tandarts als eerste het aangetaste weefsel van uw tand of kies weg. Daarna wordt het plekje een beetje opgeruwd. Zo kan het vulmateriaal wat we later gebruiken, goed aan de kies hechten. Vroeger was het opvulmateriaal amalgaam, dit is grijs. Bij het vullen van een gaatje in je kies gebruiken we tegenwoordig composiet. Als u het gaatje in de kies gevuld wilt hebben met porselein of goud is dit ook mogelijk .
De vulling van composiet wordt telkens in laagjes aangebracht en opgebouwd. Elke laagje wordt dan telkens uitgehard zodat deze stevig is. Uiteindelijk wordt dan ook bekeken of de vulling goed past bij de rest van uw gebit (bijvoorbeeld qua hoogte). Dan wordt de vulling afgewerkt en gepolijst zodat deze zo glad is als dat uw kies voorheen was.
Na de behandeling
Na de behandeling kunt u met de vulling alles weer eten of drinken, maar let op: kijkt u wel uit met hete dranken en warm eten. Als u nog verdoofd bent, voelt u de hitte niet. U wilt niet uw tong branden.
Uiteraard kunnen we u hier nog veel meer over vertellen.
Heeft u vragen? Neem contact met ons op.