Wortelkanaalbehandeling

Welkom bij de Haagse Tandarts in Den Haag. We helpen u graag met een gezond gebit zonder gaatjes.
Lees hieronder verder over een wortelkanaalbehandeling bij uw tandarts in Den Haag. 

Onstoken zenuw

Uw tanden zitten met wortels stevig vast in het kaakbot. In die wortels lopen kanalen met zenuwen. Soms raakt een zenuw ontstoken door een infectie. Dit kan komen  door een (diep) gaatje in je kies, maar ook door een harde val of een  klap tegen je tand.  Hoe merk je dan dat je zenuw ontstoken is?

Signalen die duiden op een ontstoken zenuw is  spontane pijn met een kloppend of zeurend gevoel. Ook een dikke wang of gevoeligheid met koud of warm eten en drinken kan duiden een ontsteking, 

Wortelkanaalbehandeling bij de tandarts in Den haag

Reinigen wortelkanaal

Maar sommige patiënten hebben helemaal geen last van hun ontstoken tand of kies. Ze komen er pas achter als er een röntgenfoto gemaakt wordt, of tijdens het maken van een vulling. Zolang de infectie blijft is er een risico dat het omliggende weefsel (verder) ontstoken raakt, tanden los in het kaakbot komen te staan met alle risico’s van dien.

 Gelukkig is hier iets aan te doen. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal gereinigd van bacteriën en  de oorzaak van een ontsteking weggenomen. Het lichaam kan dan zelf genezen van de ontsteking. 

Wortelkanaalbehandeling stap voor stap

Allereerst zorgen we voor een goede verdoving. Hierna wordt er een rubberlapje over de tand tand of kies getrokken, zodat er tijdens de behandeling geen speeksel of slijpsel in het kanaaltje kan komen.

Dan maakt de tandarts een minimieme opening in de kies waardoor er toegang is tot het wortelkanaal en de zenuw. De kanaaltjes zijn heel klein en worden schoongemaakt met hele kleine vijltjes.

Als het wortelkanaal is gereinigd wordt het opgevuld. Het kan zijn dat het nodig is om dit in 2 afspraken te doen. De tandarts vult de kanaaltjes dan met tijdelijk vulmateriaal die er dan makkelijk uitkomt wanneer ze verder gaan met de behandeling. De eerste afspraak noemen we dan de endo start en de tweede afspraak wordt alles afgemaakt.  

Bij De Haagse Tandarts wordt er gebruik gemaakt van een microscoop en/of een loepbril gedurende de wortelkanaalbehandeling, zodat de kleine kanaaltjes extra goed zichtbaar zijn.

Over de Haagse Tandarts

Na de behandeling

De napijn die u ervaart, verdwijnt na een paar dagen tot ongeveer een week. Dit is emt name het geval bij als u kracht zet met uw gebit. Dus bent u nog een beetje voorzichtig met kauwen en eet zacht voedsel. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.

Na de behandeling werkt de verdoving nog ongeveer één tot twee uur. Daarna kunt u de napijn verminderen met pijnstillers.

Uiteraard kunnen we u hier nog veel meer over vertellen.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Ja, ik wil graag een gezond en goed gebit!

inschrijven (landingspages)
Geslacht *
Hoe heeft u ons gevonden?
Privacy *
Over de Haagse Tandarts