Parodontitis

Welkom bij de Haagse Tandarts in Den Haag.
Lees hieronder verder hoe de mondhygiëniste bij De Haagse Tandarts u kan helpen met een gezond gebit zonder gaatjes.

Gezond tandvlees?

Parodontitis is een andere naam voor vergevorderde tandvleesontsteking. Parodontitis ontstaat doordat plakbacteriën tussen de tanden en tandvlees in gaat zitten. Als deze plak daar te lang blijft zitten, dan zullen de bacteriën naar binnen dringen en het tandvlees gaan ontsteken.

Als de tandplak zo diep zit dat u er zelf niet meer bij kunt, spreken we van een ‘pocket’. De mondhygieniste kan dit voor u meten.  In dit stadium is er geen sprake van een ernstige tandvleesontsteking. De mondhygiënisten of preventie-assistentes van de Haagse Tandarts kunnen deze tandplak voor u verwijderen. 

Stel zo’n bezoek niet uit. Bacteriën krijgen de mogelijkheid om nog verder naar binnen te dringen. Uiteindelijk wordt dan het kaakbot aangetast en is er sprake van parodontitis. Het kaakbot trekt zich dan terug. Dat is een onwenselijke situatie, aangezien het kaakbot niet meer terug groeit. 

Bij parodontitis heeft u niet per se last van pijn (behalve wanneer de tanden erg los gaan staan). Kenmerken van parodontitis zijn roodheid, zwelling en bloedingen van het tandvlees. Ook kan u een vieze smaak in de mond ervaren of een slechte adem.

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op parodontitis kunnen vergroten. Denk hierbij aan roken, diabetes en stress. Maar ook mensen zonder deze factoren, hebben de kans op het ontwikkelen van parodontitis.

Bij De Haagse Tandarts wordt tijdens een controle van de tandarts of bezoeken aan de mondhygiënist altijd een algemene score van het tandvlees gemaakt, zodat zichtbaar is wat de staat van het tandvlees is. 

Behandelkamer bij de Haagse Tandarts. Tandartspraktijk in Den Haag – Benoordenhout.

Behandelplan en status voor Parodontitis

De behandelmethode van parodontitis is allereerst het maken van een goede status. Hierop staan de precieze locaties van de pockets en of en welke tanden en kiezen bijv. los zitten. Hierna zal de mondhygiënist de situatie en het behandelplan met u bespreken.

Als u akkoord gaat, reinigt de mondhygiënist de pockets. Hierna is het erg belangrijk dat u regelmatig de mondhygiënist blijft bezoeken en de instructies voor bijvoorbeeld het reinigen tussen de tanden opvolgt. Hiermee is Parodontitis goed behandelbaar. 

Ja, ik wil graag een gezond en goed gebit!

inschrijven (landingspages)
Geslacht *
Hoe heeft u ons gevonden?
Privacy *
Over de Haagse Tandarts